Bukte poari na Jadranu. U Splitu jedan ovek preminuo, na desetine ostalo bez kua. Situacija s poarima na crnogorskom primorju teka. Zatraena i pomo EU.

RTCG navodi da su predsednici optina Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Duku Markoviu i Ministarstvu unutranjih poslova za hitan angaman avijacije u gaenju poara na Lutici, ocenjujui da je situacija alarmantna i da treba traiti pomo iz regiona.

Ministarstvo unutranjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zatite Evropske unije uputilo zahtev za meunarodnu pomo, a, kako je istakao prvi ovek tog resora Mevludin Nuhodi, odgovor oekuju do kraja dana.

“Sa naim snagama kontroliemo situaciju i bez avijacije jer meteo uslovi nisu dozvolili da se u gaenje ukljue avioni zbog jakog vetra. Zatraili smo pomo od Evropske unije i na zahtev se ve razmatra u Briselu, o mogunosti da se u pomo ukljue avioni sa najbliih destinacija u okruenju i postoji mogunost da nam ve veeras bude upuena pomo avionima”, kazao je Nuhodi novinarima na poaru na Lutici.

Na pitanje novinara da li je ovakva organizacija razlog za ostavku, ministar je kazao da nije jer su sve raspoloive snage ukljuene u akciju.

On je rekao da “dromader”, koji je na prethodnom gaenju prizemljen, nije bezbedan i da je bilo kratko vreme da bi se on osposobio za dejstvo, a procedura za njegov remont traje dugo.

Nuhodi je kazao i da se razmilja o nabavci novih aviona.

On je ponovio apel graanima da prijave svaku sumnju u podmetanje poara.

“Sloeni meteoroloki uslovi, jak vetar i vruine utiu na poare, a statistika pokazuje da esto graani svojom nepanjom budu uzronik poara”, kazao je Nuhodi, koji je nakon Lutice obiao i poarita na podruju optine Kotor.

Proitajte jo:

Dalmacija je u plamenu, pie zagrebaki portal “Indeks”.

Kako se navodi, ceo dan gori na vie mesta, najgore je u zaleu izmeu Omia i Splita.

Veliki poar koji je buknuo u prvom satu ponedeljka – 42 minute nakon ponoi u Tugarama, tokom noi i jutra proirio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su ak i do Mosora se na stotine vatrogasaca ve satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog poara, ali i bure koja jo uvek nemilosrdno duva i stalno menja smer vatre, javlja “Indeks”.

Vatra je u popodnevnim satima satima stigla do Splita i po tom gradu pepeo pada poput pahuljica.

Zatvoren je Siti senter uan u Splitu. Centar je na strani prema Mejaima, sa strane rnovnice.

Gori pred benzinskom pumpom kraj Solina, praktino pred ulazom u Split. Takoe, itaoci “Indeksa” javljaju da gore dalekovodi I da se mogu videti bleskovi i uju se eksplozije.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI