Sarajevo — Bonjaki lan Pedsednitva BiH Bakir Izetbegovi pozvao predsedstavnike meunarodne zajednice u toj dravi da reaguju, sankcioniu i zaustave Milorada Dodika.

Izetbegovi je naime traio da se zaustavi “viegodinje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protivustavno delovanje” predsednika RS.

Izetbegovi je ocenio da su poslednje izjave Dodika o bonjakim povratnicima najopasnije izjave jednog visokorangiranog zvaninika u BiH. Ve skoro deceniju Milorad Dodik podriva stabilnost, remeti sigurnost, koi napredak i unosi nemir u javni ivot Bosne i Hercegovine.

On negira genocid i velia pravosnano osuene voe ratnih zloinaca, preti otcepljenjem entiteta RS, organizuje neustavne referendume, uskrauje prava povratnicima u RS, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koje su temelj i garancija pravne i fizike sigurnosti drave, njenih naroda i graana”, rekao je Izetbegovi na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenele su agencije.

Dodik je, naime, na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, za bonjake povratnike u Podrinje rekao da su se “vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu”.

“Po Miloradu Dodiku, Bonjaci, starosedeoci Podrinja, su okupatori. Etniko ienje i genocid poinjen nad njima je pozitivan, a njihov povratak u skladu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom Bosne i Hercegovine je ponovna okupacija i treba je spreiti. Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaninika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Mirovnog sporazuma. Ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko delovanje, poinivi krivino delo”, kazao je Izetbegovi.

U pismu meunarodnim institucijama Izetbegovi je upozorio kako je “krajnje vreme da konkretnim i odlunim merama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuu pretnju”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI