Vodei vedski dnevnik “Aftonbladet” objavio estoku kritiku o slavljenju osuenog ratnog zloinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj.

Tekst je napisao Peter Kadhamar, jedan od najpoznatijih vedskih novinara i autor knjige o Srebrenici. Tanjug navodi i da je “Aftonbladet” jedan od najtiranijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona italaca, a politiki predstavlja glas levo liberalne vedske, prenosi Index.hr.

Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka “pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac”.

“Može se rei da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini”, objavio je Aftonbladet.

List podsea da je u haškoj presudi utvreno da su Praljak i ostali iz hercegovake šestorke osudjeni za “dugi niz zlocina: proterivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etniko išenje muslimanskog stanovništva.”

Naglašava se da je cela pria “o ratnom zloincu” mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovi zbog toga je prekinula službenu posetu Islandu i onda izjavila da Praljkov in udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenkovi javno izjavio sauee “porodici ubice”.

Izražava se takoe šok što je u Saboru održan minut utanja i što se na glavnom zagrebakom trgu pod Praljkovom slikom pale svee. “To se dogaa u zemlji koja je lanica EU-a, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujui nedostatak demokratskih instinkata”, piše kolumnist Aftonbladeta i onda dodaje: “Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU.”

Nakon toga se Hrvatsku smešta u kontekst zemalja poput Poljske i Maarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su “poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka”.

Re je o jednom od najžeših komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se proziva predsednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive, navodi Index.hr.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI