Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić postao je meta desničarskih portala nakon što je, pozivajući se na dokumente, ukazao da početak rata devedesetih godina prošlog veka nije bio nikakva agresija na Hrvatsku.

Klasić ističe da je za karakter rata ključno pitanje hronologije.

U Zakonu o pravima hrvatskih ratnih veterana piše da oružani otpor traje od 5. avgusta 1990. do 30. juna 1996. godine, a u preambuli Ustava se navodi da je “domovinski rat” trajao od 1991. do 1995. godine.

-Kako je Hrvatska napadnuta iz neke druge države, kad dokumenti kažu da je do 8. oktobra 1991. godine Hrvatska bila sastavni deo jugoslovenske federacije? – navodi Klasić pitajući se „ko je koga napao”.

On je, gostujući na tribini “Polemike o karakteru domovinskog rata”, koju je organizovalo Srpsko privredno društvo “Privrednik”, naveo da je “Stipe Mesić, član HDZ-a, bio na čelu države (SFRJ) koja je napala drugu državu na čijem čelu je bio Franjo Tuđman, takođe, iz HDZ-a”.

– Je li to agresija?. upitao je Klasić.

Dolazak na tribinu izbegli su istoričar Zlatko Hasanbegović, predsednik Hrvatskog generalskog zbora general Pavao Miljavac i advokat Anto Nobilo.

-Znam da političar Hasanbegović ima problema sa istoričarom Hasanbegovićem- navodi Klasić i ocenjuje da se u suočavanju sa prošlošću “događa katastrofa”.

Klasić tvrdi da u Hrvatskoj postoje teme koje se “ne smeju preispitivati”, te da dokumenti “nikoga ne zanimaju”.

Hrvoje Klasić predaje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu teme iz savremene hrvatske i svetske istorije.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI