Sutra u ponoć Hrvatskoj prestaje šestomesečni mandat zemlje predsedavajućeg Savetom Evropske unije.

Evroparlamentarac Tonino Picula (SDP) ocenio da se konačni rezultati tog predsedavanja ne mogu procenjivati prema uobičami standardima, jer se Hrvatska morala prilagoditi digitalnom načinu upravljanja Evropom, a da je u svetu prepunom izazova, tokom tih šest meseci bila stavljena pod poseban pritisak.

Picula je ovo, kako prenosi hrvatski Euroaktiv, rekao na video konferenciji sa novinarima zajednički organizovale kancelarije Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu, kako bi im predstavili rezultate hrvatskog predsjedanja, očekivanja od Nemačke koja to predsedavanje preuzima od 1. jula, te aktualne izazove s kojima se EU tek treba obračunati.

Uz podsećabhe da su se pred najmlađom članicom EU tokom njenog predsedavanja bili brojni izazovi- Brexit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvek nije pronašlo kompromisno rešenje, Euroktiv prenosi i Piculino podsećanje i ocenu da je tokom hrvatskog predsedvanja EU deblokiran status Severne Makedonije i Albanije, kao I da je otvoreno novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

I evroparlamentarka Željana Zovko iz HDZ-a politiku proširenja na Zapadni Balkan predstavila kao uspeh hrvatskog predsedavanja EU.

“Pitanje Zapadnog Balkana i proširenja vratilo se na evropski dnevni red“, rekla je I dodala da od nemačkog predsedavanja očekuje “fokus na sanaciju ekonomskih posledica krize uzrokovane korona virusom, kao i postizanje dogovora oko Višegodišnjeg finansijskog okvira”.

Reply
Share this

B92 Info