4. HFestival počinje u ponedeljak 11. decembra u 20h u Dorćol Platzu premijernim izvođenje gostujuće predstave iz Zagreba “pogledajme” Romana Nikolića u produkciji “Arterarija”.

Predstava “pogledajme” nastala je kao priča o događajima iz života dvoje pozorišnih entuzijasta koji su smelo prihvatili izazov izloživši svoje/naše identitete pogledima pozorišne publike. U strukturi predstave izvođači putuju između javnog i privatnog – recitujući/ponavljajući vlastite priče koje kao da više nisu njihove. Iako se priče koje su odabrali na prvi pogled čine malim, nevažnim i običnima situacijama iz života, svaka od njih zapravo je ispunjena strahovitim nasiljem. Ovim postupkom izvođači žele da probude gledaoca koji, zajedno s njima, šeta između različitih realnosti, poručuju organizatori.

Oni dodaju da će ovogodišnji fokus HFestivala biti usmeren prema nezavisnim pozorišnim produkcijama pa će tako narednih dana publika moći da vidi još jednu zagrebačku produkciju “Lampedusa Beach” Line Proze, u režiji Senke Bulić i produkciji Kazališta Hotel Bulić kao i Hartefaktovu novu predstavu “JuliJA” Mirjane Karanović koje će se igrati 12, odnsno 13. decembra od 20h u Bitef teatru.

Predstava “Lampedusa Beach”, prvo izvođenje italijanske autorke Line Proze kod nas, napisana je 2004. i predstavlja prvi deo triologije o brodolomu, koju, pored nje, sačinjavaju tekstovi “Lampedusa Show” i “Lampedusa Way”.

Predstava prati potapanje broda pretrpanog izbeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama evropskog odmarališta kao mestu utočišta i početka ostvarenja snova. U dugom poetskom monologu protagonistkinja Shauba govori o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti.

Autorski projekat Mirjane Karanović “JuliJA” je savremeno čitanje Strindbergove drame “Gospođica Julija” koje postavlja pitanje gde je i šta ona radi danas? U tom smislu autorka na njega nudi drugačiji i, u nekim segmentima, vrlo ličan odgovor.

“Hodajući po rubu sećanja gospođica Julija preispituje ulogu koju igra u svom dosadašnjem životu. Od jedne do druge Julije prošlo je više od veka ali ona ostaje prva i poslednja karika u začaranom krugu nametnutih pravila i očekivanih ishoda”, navodi se u autorskom osvrtu.

Ovogodišnji festival podržale su Ambasada Švajcarske, Italijanski institut za kulturu i opština Vračar uz tehničku podršku Dorćol Platza i Bitef teatra.

Prodaja karata za sve predstave u okviru HFestivala možete nabaviti na blagajni Bitef teatar i putem Eventim Serbia.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI