Beograd — Lider RS Milorad Dodik izjavio je da on vodi doslednu, a ne konfliktnu politiku i poruio da nije protivnik Sjedinjenih Amerikih Drava i Evropske unije.

Meutim, kako kae, protivi se “njihovom razbacivanju i dranju predavanja”.

“Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu drave, iako ovde upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, dranja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne moe, neka zamere”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

On je istakao da uvaava svakog kao partnera i sagovornika, ali da je narod jedini autoritet kojem polae raune.

Dodik je kazao da nema dileme EU ili Rusija, ali i ocenio da “neke stvari ne moe da razume kao ovek” i da EU nije atrakcija od pre deset godina.

“Mi ne moemo da utiemo na to kakva e biti EU, ali moemo razmiljati u ta nas guraju. U meuvremenu, naravno, radiemo na evropskim vrednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema”, naglasio je Dodik.

Kako je dodao, mehanizmom koordinacije vie od 70 odsto pitanja za EU delegirano je na entitete i to treba potovati, a RS je ispunila najvie sugestija iz evropske agende.

“Vidite li moda neto pogreno u takvoj politici? Hoete da nae resurse damo u ruke nekom drugom? Ja eto neu, biram da budem ‘arogantan’. Najvie evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi moemo biti samo loi, ili podanici. Neki su se previe zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba”, rekao je Dodik.

Komentariui odnose sa Federacijom BiH, Dodik je kazao da se uvek moe saraivati, da od razgovora ne bei i da bi bilo dobro da se ide na politiku da niko nikog ne napada.

Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan ,navodei da RS trai dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, “jer stranci daju naloge za ispunjavanje, to neu”.

Govorei o poslavi Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da nije vano ko je doao, ve da se narod okupio i pokazao ta misli.

Iako na proslavu nisu doli predsednik Srbije Aleksandar Vui i premijerka Ana Brnabi, Dodik je rekao da RS njima duguje samo ast i podsetio da je Vui uputio, “upeatljivu estitku”, a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, naelnik Generaltaba.

“Moe svako sad da se neto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaninika iz Srbije da je Vui bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vuiu za sve to je uradio za RS, od investicija do politikog stava da potuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvek uz napomenu da voli RS”, rekao je Dodik i izrazio oekivanje da e se Vui u narednim godinama ponovo pojaviti na proslavi u Banjaluci.

Reply
Share this