Tokom poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 819 novih slučajeva korona virusa, od 4.948 osoba koliko je testirano. Preminulo je osam osoba. Iako je to pad u odnosu na 16. okrobar (1,193 zaraženih) i 17. oktobar (1,096 zaraženih), broja zaraženih je i dalje veliki.

Zagreb i danas sa 236 novih slučajeva prednjači po broju zaraženih u Hrvatskoj. Porodilište u Kliničko-bolničkom centru “Sestre milosrdnice” privremeno je zatvoreno zbog virusa korona, jer su zaražene dve trudnice, a još pet porodilja ima pozitivan nalaz na virus. Za sada su bez simptoma, javili su hrvatski mediji.

Lekari i medicinsko osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativno je, međutim ponovno će svi biti testirani.

Koliko je situacija među lekarima dramatična, govori Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, koji je za “Večernji list” rekao da epidemiolozi “vape da ih je premalo i ništa”, kao i da “prihvataju svaku pomoć”.

– Broj epidemiologa ostao je isti, čak je povremeno i manji jer su neki kolege otišle na bolovanje. Gledajte, može nas biti 103 ili 123, ali “potrošenih” je više od pola, ako ne i svi. Sad više nije stvar samo u brojkama nego i u kvalitetu. Epidemiolozi su iscrpljeni, “potrošeni”, vidim to i na sebi – rekao je epidemiolog

On je istakao i da se mere ne poštuju.

– Ako neko šest, sedam meseci kontinuirano upozorava, radi i trudi se, a niko ne sluša i ne pridržava se mera, šta uopšte više reći? Bolje da ćutim naglasio je Venus.

On i kolegica čekali su juče rezultate analize uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, u kojoj rade.

– Vapimo da nas je premalo i ništa. U petak smo imali 25 pozitivnih. Tih 25 na 80.000 stanovnika je kao da u Zagrebu imate od 250 do 300 pozitivnih. A samo nas je dvoje. U Lici je kolega bio sam, tek je nedavno dobio pomoć vojnog epidemiologa. U Požeško-slavonskoj županiji kolega je takođe sam, a sad mu pomaže kolegica koja je specijalistica javnog zdravstva. Već šest meseci upozoravamo na to da nas je premalo, a situacija je sve lošija – ističe epidemiolog Venus.

Juče je u Hrvatskoj bilo 1.096 novih pozitivnih, 530 je u bolnici, 28 na respiratoru, a deset je osoba umrlo. U samoizolaciji je 20.389 ljudi. Epidemiolozi vape za pomoći u potrazi za kontaktima zaraženih.

– Svaku pomoć prihvatamo i podržavamo bilo kakvu ideju koja može pomoći kolegama na terenu, a ne da samo teoretišemo – napominje on.

Ministar zdravstva Vili Beroš neki dan je rekao da 160 epidemiologa radi u zdravstvenom sistemu, 151 u zavodima za javno zdravstvo, a devet u drugim ustanovama.

– Kao Ministarstvo dali smo upute o potrebi zapošljavanja ne epidemiologa, jer ih nema, ali drugih radnika koji mogu pomoći epidemiološkoj službi – poručio je Beroš i spomenuo i interno premeštanje kao pomoć epidemiolozima.

Pitanje je, zaista, zašto država kao ispomoć ne angažuje više radnika iz ostalih državnih institucija. Jer, epidemiolozi su, upozorava Venus, na rubu.

– Pogledajte, na primer, Međimursku županiju, koja u jednom danu ima 44 pozitivne osobe. Kolegice treba da kontaktiraju sve te pozitivne, a kako da stignu i sve njihove kontakte? Kako neko misli da se isti broj epidemiologa može uspešno služiti deseterostruko većem brojem pozitivnih, koji generišu za sobom Bog zna koliko puta veći broj kontakata? Pre šest meseci imali smo sto zaraženih, a danas 1100 – kaže Venus.

Ne čudi se što sve više pozitivnih skriva kontakte.

– Klinci ne žele biti u zatvoru, oni vikendima žele da izlaze, a onda tokom nedelje odu u školu i šire zarazu. Stariji ne prijavljuju zato što niko ne želi na dve nedelje u samoizolaciju jer će dobiti manju platu. Nisu epidemiolozi ti koji te probleme treba da rešavaju, ali jedini smo koji se sa tim borimo. Možda i trećinu kontakata nismo uspeli da otkrijemo jer su ih ljudi skrivali. Zato smo i tražili da se samoizolacija skrati sa 14 na 10 dana, da dobijemo bolju saradnju – ističe Venus.

Epidemiolozi, dodaje, zovu onoliko kontakata koliko stignu.

– Sad je fokus na ljudima koji rade u respiratornim centrima. Bolnice se sve više pune, u subotu smo imali 10 umrlih. Mi epidemiolozi smo se iz petnih žila trudili, radili i davali sve od sebe dok smo mogli. Sad više ne možemo bez pomoći drugih da držimo stvara pod kontrolom. Ko nam najprie može pomoći? Ne znam, koga god nam daju – zaključio je Venus.

VIDEO: Kako korona ulazi u ljudske ćelije

Reply
Share this

Blic online