Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo vrlo bogatima, izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Globalno dnevno njime se u proseku obavi tri do pet puta manje transakcija nego, na primer, u platnom sistemu Narodne banke Srbije, kaže ona.

– Bitkoin niti je opšte prihvaćeno sredstvo razmene, niti je jedinica mere vrednosti robe i usluga, niti je čuvar te vrednosti – rekla je Tabakovićeva na prvom BIZIT okruglom stolu Prednosti i zamke e-trgovine, održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Nedavno istraživanje Evropske centralne banke (ECB) je, prema njenim rečima, pokazalo da se 80 procenata transakcija u EU trgovinama obavlja uz upotrebu gotovine, u trenutku kada neke svetske sile najavljuju uvođenje digitalnog novca, kao deo geostrateškog pozicioniranja, kojim bi se prevazišlo preveliko oslanjanje na tzv. zapadne infrastrukture.

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Memorandum o saradnji srpskog kartičnog sistema DinaCard i kineskog China UnionPaya, guvernerka je navela da će Narodna banka Srbije dobiti bepslatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja.

– Dobijamo mogućnost da se nađemo u 160 zemalja gde je trenutno prisutan China UnionPay i otvaramo njima tržište da mogu ovde da dođu. To znači da je konkurencija jedino što nas podstiče da budemo bolji i da rastemo – izjavila je Tabakovićeva.

Podsetila da je China UnionPay drži u svetu preko 50 procenata kartica, odnosno preko 6,5 milijardi izdatih kartica.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI