Izvršni direktor Svetske banke Kristalina Georgieva izjavila je danas da ta finansijska institucija priprema projekat vredan 150 miliona evra za jačanje regionalne integracije na Zapadnom Balkanu.

– Uvođenje najnovijih tehnologija, kao i poboljšanje infrastrukture na graničnim prelazima olakšaće protok i trgovinu u regionu. Očekivane koristi od projekta su oko miliona dolara godišnje – rekla je Georgieva na međunarodnoj konferenciji “Jače regionalne integracije na Balkanu” u Sofiji.

Obraćajući se učesnicima konferencije, bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je Balkan celina i da treba da ubediti Brisel da ne stvara probleme, već da donosi prosperitet.

– Politički smo već naučili lekcije. Sada građani žele da vide drugu fazu, a to je kakvu korist imaju od toga. Na nama je da radimo zajednički radi boljeg života svih ljudi u regionu – naglasio je Borisov.

Pročitajte još:

Konferenciji je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da je za Srbiju prioritet završetak Koridora 10.

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uverenje da će izgradnja koridora osam i 10 približiti balkanske države evropskoj integraciji i da će pomoći ekonomskom razvoju.

U fokusu debata bile su mogućnosti za jačanje evropske integracije zemalja regiona i realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, što je i prioritet bugarskog predsedavanja Savetom EU.

Bugarska će predsedavanje EU preuzeti 1. januara 2018. godine.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI