Da bi kontrolisali troškove korišćenja interneta preko mobilnog u inostranstvu, savet je da aktivirate neki od dodataka za internet i tako prođete povoljnije. Od 1. jula jeftinije će biti korišćenje interneta u Crnoj Gori.

Pre polaska na odmor, ključno je raspitati se kod svog operatera da li postoje specijalne roming promocije koje omogućavaju dodatne minute, poruke ili megabajte za prenos podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup Internetu, na telefonu možete da podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu i isljučite mogućnost automatskog ažuriranja softvera, i tako sprečite potencijalno velike troškove.

“Blic” vam predstavlja cene korišćenja Interneta u inostranstvu, kao i načine kako da prođete što povoljnije.

Telekom

U Crnoj Gori tri dinara košta korišćenje 100KB, a uz “mtel Plus 10” roming paket koji iznosi 999 dinara internet je besplatan. Ukoliko putujete na odmor u neku drugu Evropsku zemlju (Grčka, Španija, Turska) u ponudi je i paket sa 100MB za 1.490 dinara na deset dana ili 10MB po istoj ceni na 30 dana. Takođe, moguće je uzeti i dodatke koji podrazumevaju i razgovore i korišćenje interneta. “Evropa50” omogućava 50 minuta razgovora, 50 SMS poruka i 10 MB interneta za 3.990 dinara, “Evropa20” dodatak košta 1.990 dinara i za taj novac može da se razgovara 20 minuta i pošalje 20 poruka i koristi 5MB interneta.

Pročitaj još

VIP

Korisnike VIP mreže u Grčkoj, Turskoj i Španiji 99 dinara košta prenos podataka od 1KB, dok za Crnu Goru trenutno iznosi 0,065dinara, a od 1. jula iznosiće 0,03 dinara.

Za korisnike koji najviše komuniciraju preko interneta za Grčku, Tursku i Španiju, preporuka je “TravelNet” roming dodatak koji nudi 500 MB koji važi deset dana, po ceni od 1.190 dinara. “ViberTravelNet 10” je namenjen korišćenju Vibera u romingu a nudi 500 MB koji važe 10 dana po ceni od 890 dinara.

– Ukoliko korisnik iskoristi megabajte u okviru ova dva dodatka, dalji surf je moguć samo uz aktivaciju novog, čime je račun zaštićen od novih troškova – kažu u VIP.

Telenor

Telenor preporučuje svojim korisnicima da aktiviraju neki od odgovarajućih dodatka za internet – dnevnu ili nedeljnu kartu u Crnoj Gori, odnosno MB TravelSure Start ili MB travel Sure Plus Grčku, Tursku i Španiju. Dnevna karta za Crnu Goru košta 199 dinara i omogućava neograničen internet 24 sata nakon aktivacije, dok nedeljna košta 999 dinara i može da se koristi sedam dana od aktivacije.

Svojim korisnicima Telenor kroz paket TravelSure omogućava odabir dve roming tarife sa dnevnim protokom od 10 ili 50 megabajta. Obe ove tarife sadrže dnevnu kvotu za korišćenje interneta, a kad se iskoriste, korišćenje interneta se obustavlja, s tim da postoji mogućnost da korisnik sam aktivira nastavak. Korisnici (80 odsto) se najčešće opredeljuju za TravelSure10 dodatak, gde je cena jednog MB 99 dinara. Ta tarifa podrazumeva zaštitu od prekomerne potrošnje tako što ima dnevnu kvotu od 10 MB saobraćaja (odnosno 990 dinara dnevno za internet saobraćaj).

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI