Slovenija se ovog proleća i leta susreće s pravom najezdom krpelja, nametnika koji na ljude prenosi opasne bolesti poput lajmske borelioze i meningitisa, pa slovenački infektolozi ovih dana ponovno upozoravaju na potrebu vakcinisanja protiv bolesti koje zaraženi krpelj može preneti, ocenjujući da je broj zaraženih krpelja u velikom porastu.

Pozivajući se na infektologe u mariborskoj bolnici, Slovenački radio navodi da im se tamo dnevno javi desetak pacijenata koji su u šetnji parkom, šumom ili na polju dobili “poljubac” krpelja, pa se boje bolesti koja u jedan odsto slučajeva može izazvati i smrt, a mnogo češće bolesti zglobova i unutrašnjih organa, upalu mozga i druga teška oštećenja.

Prema slovenačkim infektolozima, ocenjuje se da je polovina krpelja u Sloveniji inficirana, pa mogu izazvati teška oštećenja i invalidnost, pa se u svakom slučaju nakon uboda treba obratiti lekarima iako je najbolji način zaštite vakcina.

No, dok je u Austriji na primer protiv bolesti koju prenosom zaraze na ljude izazivaju krpelji vakcinisano čak 80 posto stanovništva, stepen vakcinacije u Sloveniji iznosi samo 10 posto, što je zabrinjavajuće, navode lekari upozorenje koje ponavljaju svake godine pred “sezonu krpelja”.

Prema upozorenju slovenačkog Instituta za javno zdravlje, Slovenija je zbog svoje šumovitosti među evropskim državama s najvišim rizikom od oboljevanja od bolesti koju prenosi krpelj, piše Jutanji list.

Daleko najraširenija bolest koja se zabeleži ubodom krpelja u Sloveniji je lajmska borelioza jer se širom zemlje godišnje zabeleži i do 6.000 novih slučajeva. Na drugom je mestu po učestalosti još je opasniji krpeljni meningoencefalitis, virusna upala centralnog živčanog sistema koji čak u ekstremnim slučajevima može dovesti do smrti, a u 10 do 15 posto do paralize nekih delova tela i drugih trajnih posledica.

VIDEO: Najdelotvornije sredstvo protiv krpelja

Reply
Share this

Blic online