Hrvatska Vlada razmatra načine kako da pomogne velikom broju građana čiji su računi blokirani, a jedan od predloga je i otpisivanje dugovanja.

Kako je naveo ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić, treba preventivno reagovati, kako se ne bi nastavio rast broja blokiranih građana, i da je zbog toga potrebno promeniti određene zakonske ili podzakonske akte.

– Danas imate situacije da je čovek blokiran za 200 kuna, i da je taj dug narastao na 2.000 kuna. Razmišljamo i o promeni zakona. Međutim, ostaje ipak i pitanje prošlosti, a imamo preko 330.000 blokiranih, i ukupan dug preko 42 milijarde kuna – istakao je Marić.

On smatra da sada treba da se reši problematika prošlosti.

– U programu Vlade smo najavili da ćemo se baviti problematikom otpisa i otpusta dugova, naročito onih manje vrednosti. Međutim, smatramo da ćemo time obuhvatiti veći broj ljudi, naročito onih koji su slabijeg socijalnog stanja. Sa druge strane, to mora da bude i odgovoran pristup od strane Vlade, jer je pitanje kakvu poruku šaljete. Obveze i dugovi moraju da se izvršavaju, ali i recesija je učinila svoje, tako da dobar deo ljudi nije ostao blokiran svojom nekakvom krivicom – kazao je Marić za RTL.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI