Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas s ambasadorom SAD Kajlom Skotom i predstavnicima američke građevinske kompanije “Behtel” o projektu izgradnje auto-puta Pojate-Preljina, takozvani Moravski koridor koji će spojiti Koridore 10 i 11.

– Moravski koridor je za nas strateški važan jer će se tim auto-putem spojiti Koridor 10 i Koridor 11. Drago nam je da o tome možemo da razgovaramo sa kompanijom koja ima i znanje, opremu i iskustvo na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata širom sveta – rekla je Mihajlović.

Predstavnici američke kompanije, koje je predvodio predsednik “Behtela” Dejvid Velč, zadužen za pitanja međunarodne saradnje i odnose s vladama, naveli su da je kompanija dugoročno posvećena prisustvu u ovom regionu i da se nadaju konkretnim rezultatima i u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

– Zaista smo zainteresovani za ovaj projekat i verujemo da on može da napreduje – rekao je Velč, i dodao da je i nekadašnja Jugoslavija bila poznata po graditeljskim rezultatima.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada novog prostornog plana za područje kojim će prolazi novi-auto-put, koja je bila neophodna zbog promena na terenu usled velikih poplava 2014. Prema novom planu, radiće se i izmena postojeće projektne dokumentacije, a razgovori o mogućoj saradnji na projektu nastaviće se na tehničkom nivou.

Auto-put Pojate-Preljina dužine oko 110 kilometara spojiće Koridor 10 i Koridor 11 i povezati sve veće gradove i opštine u ovom delu centralne Srbije, u kojem živi više od 500.000 stanovnika, posluje više od 20.000 malih i srednjih preduzeća i u kojem postoji 10 privrednih i jedna slobodna zona.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI