Oko 600 radnika italijanske fabrike za proizvodnju auto i kamionskih sedišta u Aunde u Jagodini su u problemu jer je zbog štrajka u Fijatu u Kragujevcu ne mogu da ispručuju proizvedenu robu, odnosno sedišta za Fijat 500 sada se skladište u magacinu.

U Jagodini rade dve italijanske porodične firme Andrea konfekcioni i Aunde, koje proizvode automobilske cirade, i one zapošljavaju 1.200 radnika.

– Andrea konfekcioni radi kompletnu proizvodnju za Volksvagen i Audi i tu nema problema, ali Aunde ima problem jer proizvodi za Fijat. Za sada nismo prekidali proizvodnju, ali stvaramo količine. Nadam se da će neko da reši problem, jer je ovo strašno – kaže generalni menadžer Aunde i Andrea konfekcioni u Srbiji Dejan Šiškovski.

On ističe da Aunde ima rešenje ukoliko Fijat odluči da napusti Srbiju.

– Ako zatvori Fijat prizvodnju u Srbiji, o tom scenariju ne želim da pričam. Ali, svakako da će Aunde će biti u velikim problemima, ali neće zatvoriti proizvodnju, jer nećemo to dozvoliti. Pregovaraćemo sa menadžmentom u Italiji da pronađemo druge proizvođače poput Iveko, Mercedes… To su neki viši nivoi. Kako što se dogodio problem za Andrea konfekcioni sa Volskvagen grupom pre godinu dana i tada smo otišli na drugo tržište, pa se kasnije sve vratilo u normalu.

Vratiće se i u Fijat u normalu, očekuje Šiškovski.

U Aunde planiraju da uvedu i treću smenu za proizvodnju auto sedišta.

– U Jagodini su ozbiljne investicije, vlasnici su uložili sve što imaju. Andrea 12-13 miliona evra, Aunde preko 10 miliona evra, te kompanije i dalje planiraju razvoj u Jagodini, kao i dovođenje njihovih partnera iz zapadne Evrope. Međutim, sada to sve zastalo zbog loših situacija koja se stalno događaju -dodaje on.

Šiškovski potvrđuje da se proizvodnja normalno obavlja u italijanskim fabrikama Aunde i Andrea konfekcioni u Jagodini. Ali poruka koja se iz Srbije šalje stranim investitorima nije dobra.

– Kako da ubedimo porodične firme da ulažu u Srbiju. Ako stvarno postoji neki problem treba da se pomogne ljudima – zaključuje Šiškovski.

I Drekslmajer Automotive iz Zrenjanina poziva da se nađe rešenje

I Industrijski sindikat kompanije Drekslmajer Automotive iz Zrenjanina uputilo je dopis Ministarstvu privrede u kojem izražava zabrinutost povodom štrajka zaposlenih u Fijatu u Kragujevcu i moli da se nađe rešenje za prekid štrajka i da se pristupi pregovorima u što kraćem roku.

Ova kompanija prisutna je u Srbiji već godinama u oblasti autoindustrije i predstavlja Fijatovog kooperanta, odnosno proizvodi pojedine delove.

– Zabrinuti smo samom dužinom trajanja štrajka i mogućim posledicama po okončanju štrajka, a koje mogu biti pogubne za sve, ne samo za zaposlene u FCA Kragujevac, već i za kooperante poput nas. Podržavamo mere i napore Vlade Srbije očuvanju radnih mesta u autoindustriji, te se zalažemo za zajedničlki cilj koji će dovesti do dolaska novih investitora i proširenja ove grane industrije. Ovim putem molimo da se nađe rešenje za prekid štrajka i pristupi pregovorima u što kraćem roku – navodi se u dopisu sindikata Drekslmajera.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI