Ako ste generacija rođena pre sredine osamedesetih, sigurno se sećate da su prvog dana škole mnogi đaci prvaci uz raspored časova i sveske dobijali i kasice za štednju. Kultura štednje kao uobičajenog i odgovornog načina planiranja finansijske budućnosti danas je poljuljana finansijskim krizama, nesigurnošću poslova i lošom materijalnom situacijom velikog broja ljudi.

Ukoliko spadate među one koji vide prostora u svojim prihodima za neki vid investiranja i dugoročnijih planova za sebe i svoju porodicu, predlažemo da razmotrite ideju štednje. Pre nego što se odlučite na koji način ćete štedeti, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Devizna ili dinarska štednja

Sredstva je moguće štedeti kako u domaćoj valuti, tako i u evrima ili švajcarskim francima. Za štednju u stranoj valuti obično postoji minimalan ulog (100 evra je najčešća cifra), a kamata je niža nego kada štedite u dinarima. Kod štednje u stranoj valuti prednost je to što vas kretanje kursa dinara neće pogoditi, a mana je da ćete na kamati zaraditi manje nego ako se opredelite za domaću valutu.

Stepenasta

Kod ovog tipa štednje, prednost je u tome što kamata raste vremenom. Maksimalan rok oročenja je 36 meseci, pri čemu će vam kamata biti najveća. Ako ipak želite da se obavežete na kraći period, tu su opcije na 12 ili 25 meseci.

Fleksibilna

Ovaj vid fleksibilne štednje je odličan ukoliko vam je prioritet da vam sredstva ne budu „zarobljena“ već u slučaju potrebe možete da ih podignete sa računa i pre isteka oročenja. Takođe u toku štednje možete dodati sredstva na štedni račun i tako povećati sumu na koju će vam biti obračunata kamata.

MiniAik

Ako želite da svojoj deci obezbedite sredstva za budućnost, a istovremeno da ih od malih nogu usmerite da razmišljaju odgovorno, dobra ideja je da se opredelite za ovaj oblik štednje. Novac možete oročiti po viđenju ili na duži period od 15 godina, što je dobra opcija ukoliko želite da uštedite za fakultet, prvi stan ili neku drugu važnu investiciju u budućnosti.

Odluka da li štedeti ili ne svakako je na vama, a prvi korak je da se uz sve informacije koje su vam dostupne opredelite za opciju koja vam je najisplativija i najpraktičnija. Možete podeliti svoje iskustvo ili pročitati šta drugi misle na forumu Ana.rs. Simpatičnu kasicu prasicu uvek možete držati kao ukras, a kad se radi o ozbiljnim finansijskim planovima, prepustite to ozbiljnoj banci.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI