Evropska komisija izuzela je Srbiju iz antidampinške istrage o uvozu toplo-valjanih čeličnih limova. Velika pobeda Srbije, kaže predsednik Republike Aleksandar Vučić.

železara smederevo, železara,

Istragom je obuhvaćeno pet zemalja, aodlika EK znači da Železara u Smederevu, sada u vlasništvu kineskog Hestila, neće plaćati nikakve penale, piše portal Metal Bilten, koji je imao uvid u preliminarni dokument.

Druge četiri zemlje, koje ostaju predmet istrage, Rusija, Ukrajina, Iran i Brazil, biće podvrgnute antidamping carinama na izvoz čeličnih limova.

Iako je EK tokom istrage utvrdila da svih pet zemalja trguje toplo valjanim čeličnim limovima po, kako se tvrdi, dampinškim cenama (cenama ispod stavne tržišne vrednosti, čak proizvodne), odlučila je da prekine istragu o uvozu iz Srbije, jer je zaključeno da je reč o zanemarljivim količinama koje iz Smedereva odlaze u svet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo što je Srbija izuzeta iz kruga zemalja prema kojima će Evropska komisija primeniti rigorozne antidamping mere, te dodao da će Železara u Smederevu imati garanciju za obavljanje dobrog posla u budućnosti kada “izborimo pobedu” i po pitanju državne pomoći.

“Čestitao bih građanima Srbije što smo pobedili vezano za antidamping mere u EU. Hvala EU na razumevanju. Sada su druge zemlje uključene u taj proces – Brazil, Iran, Ukrajina…Srbija više nije u tom procesu”, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Predsednik Srbije je rekao da je ovo jedna od dve pobede.

“Imamo još jedan proces, vezan za pitanje državne pomoći (Železari, što nije dozvoljeno pravilima o slobodnoj konkurenciji EU). Kada i to završimo, to je za našu železaru velika pobeda i garancija za obavljanje dobrog i odličnog posla u budućnosti”, zaključio je on.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI