Sezona letnjih aranžmana tek što je privedena kraju, a turističke agencije su već izbacile ponude za novogodišnja putovanja. Mnogi aranžmani za najluđu noć našli su svoje kupce još u septembru.

– Ljudi vole na vreme da rezervišu svoje mesto, često već po povratku sa letnjeg odmora oni planiraju i novogodišnje putovanje, tako da od septembra dolaze da se raspituju i uplaćuju. Za sada su najtraženiji Beč, Milano, raspituju se o dočeku u Švajcarskoj, a neka praksa je da se prvo popune avio-aranžmani, poput Moskve – kažu iz agencije “Viva travel”.

Slično iskustvo imaju i iz agencije “Kontiki”, koja za rezervacije do određenog datuma nudi i određene popuste.

– Nekada su se uplaćivali novogodišnji aranžmani nekoliko dana pre polaska, a sada mnogo ranije, da bi mogli da rezervišu mesto i da plaćaju na rate. Interesantni su im čarter letovi za Napulj, jer nema direktnih linija, kao i za Maltu, zbog lepšeg vremena. Od gradova je najpovoljnija Atina, zanimljiva je Kina, a vraća se i interesovanje za Istanbul – kažu iz ove agencije.

Bez obzira na to da li najluđu noć žele da provedu na trgu evropskog grada, u svetski poznatom klubu ili na plaži uz zvuk mora, turisti iz Srbije lako mogu naći aranžman koji im odgovara. Osim destinacija, šarolike su i cene, na koje utiče i broj noćenja, način prevoza, tip usluge. Nešto više od dva i po meseca pre dočeka mnoge agencije nude popuste za uplate ovih aranžmana, ali i uveravaju da će mesta ostati slobodna još neko vreme.

Oni plitkog džepa mogu naći aranžmane bez noćenja do Beča ili Budimpešte, a manje od 100 evra košta i slavlje u Bukureštu, Pragu, Veneciji. Svi koji imaju više slobodnih dana mogu se opredeliti za autobuske aranžmane koji podrazumevaju obilazak nekoliko gradova, čak i država, za manje od 250 evra. Među njima je tura Nica – Kan – Antib – Monako – Monte Karlo – Đenova.

Oni koji mogu da priušte sebi putovanje sa većim komforom opredeljuju se za avio-putovanja, a kako kažu predstavnici agencija s kojima smo razgovarali, popularni su italijanski gradovi, ali i Dubai, Moskva, Barselona… U cenu je obično uključen prevoz, smeštaj i nekoliko noćenja sa doručkom koštaju od 250 do 750 evra.

Ipak, retki mogu da priušte sebi doček Nove godine uz ukuse, mirise i boje egzotičnih destinacija, poput Tajlada, Vijetanama, Paname… Iako se mogu naći po sniženim cenama, to su aranžmani od hiljadu do par hiljada evra. Osim novca, zahtevaju i puno slobodnog vremena – traju uglavnom od osam do 24 dana.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI