Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, na konferenciji za medije samita u Briselu saopštio je da je Makedonija je dobila poziv da otvori pregovore povodom članstva u NATO.

– Složile su se sve članice da zvanično pozovu Severnu Makedoniju da se priključi NATO – rekao je Stoltenberg.

On je međutim rekao da bez referenduma i odluke naroda da se implementira sporazum sa Grčkom i promeni ime zemlje, neće biti moguće članstvo u NATO

– Narod može da podrži rešenje konflikta sa Grčkom i da se zemlja pridruži NATO ili mogu da odluče da to ne učine, ali onda ne mogu da budu naš član – poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je govoreći o prvom danu samita istakao da je bilo dosta nesuglasica ali da su uspeli da ih prevaziđu.

– Svi smo se složili da je NATO dobar i za Evropu i za Severnu Ameriku. Pojačaćemo borbu protiv terorizma i podelićemo teret – rekao je on

Više puta je ponovio da NATO ispunjava svoje ciljeve i da članice više ulažu u odbranu.

– Razvili smo nacionalne planove da budemo sigurni da svi povećavaju potrošnju sredstava na odbranu kako bi svi dostigli taj cilj od dva odsto BDP davanja za odbranu – poručuje Stoltenberg.

Upitan da li je Tramp tražio da se potrošnja poveća na četiri odsto on je rekao: “Da, počnemo mi sa tih dva odsto”.

Današnji poziv bio je prvi formalni poziv lidera NATO Makedoniji da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne reši do kraja. Ipak, sam poziv utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Severnoatlantskoj alijansi. Ovaj poziv utire put i “planu koji ne godi obazrivoj Rusiji”, ocenjuje američka agencija.

Makedonija i Grčka su prošlog meseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promeniti ime u Severna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog severnog suseda da se pridruži kako NATO tako i EU.

Reply
Share this

Blic online