Predsednica Vlade Ana Brnabić i osnivač organizacije “World Minds” Rolf Dobeli saopštili su danas da će, pored Švajcarske, Srbija biti jedina država u svetu u kojoj će bit održan prestižni simpozijum “World Minds”, koji okuplja najveće mislioce sveta.

– Činjenica da je švajcarski “World Minds” izabrao Srbiju za svog prvog partnera, priznanje je našoj zemlji i najbolji je dokaz potencijala koje Srbija ima – naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić tokom obraćanja na simpozijumu u Cirihu.

Odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice, omogućili su našoj zemlji da postane prva i jedina država na svetu u kojoj će se, pored Švajcarske, održati prestižni simpozijum “World Minds”.

Od 2019. godine, u Beogradu će se svake druge godine u saradnji sa švajcarskom organizacijom „World Minds“, održavati prestižni skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijma, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umestnosti, medicini i drugim oblastima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Organizacija „World Minds“ usmerena je na promociju inovacija kojima se unapredjuje način na koji moderni svet funkcioniše i fundamentalno menja život savremenog čoveka.

Beograd centar za razmenu inovacija

Beograd će tako biti svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astorfizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta.

Poseban fokus biće na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i post-doktorskim studijama iz Srbije i celog regiona.

Pod okriljem švajcarske organizacije, a na inicijativu predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, Beograd će postati prvi grad, posle Ciriha, u kome će se održavati godišnji skupovi članova ove ugledne svetske organizacije.

Tokom posete delegacije švajcarskih privrednika Srbiji ove jeseni, predsednica Vlade je inicirala da Beograd bude domaćin ovih simpozijuma, šo je na današnjem skupu i potvrdjeno.

Okupljanje inovatora, naučnika, biznis lidera…

Kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kultrunog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države. Zbog toga je Vlada Republike Srbije odlučila da započne partnerstvo sa prestižnom švajcarskom orgnizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća.

„World Minds Belgrade” okupljaće inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike, koji će na inspirativan način predstavljati ideje novog doba.

„World Minds“ je osmišljen tako da govornici prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u inovacijama i nauci i drugim oblastima društvenog delovanja.

Održava se u decembru, kako bi bila predstavljena najbolja rešenja te godine iz celog sveta o kojima se na skupu razgovara.

Okupljanje lidera iz brojnih, često i raznorodnih oblasti omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni je princip rada ove organizacije.

Prvi od tri skupa u maju 2019. u Beogradu

Prvi od tri dogovorena skupa odžaće se u maju 2019. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Vladi Srbije će u organizaciji dogadjaja podršku pružiti i Inicijativa digitalna Srbija.

Regionalna zajednica inovatora, naučnika i mislioca okupljena oko „World Minds Belgrade“ postaće deo šire mreže medju čijim najeminentnijim članovima su i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, filozof i predavač na Londonskoj školi za ekonomiju (London Sćool of Economics) Džon Grej, direktor centra u berlinskom Maks Plank Institutu Gerd Gigerencer, ekonomista Pol Romer i drugi.

Na prošlogodišnjem simpozijumu „World Minds“ u Cirihu govorio tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, dok je Ana Brnabić učestvovala kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Pored predsednice Vlade i njenog tima, na ovogodišnjem World Minds simpozijumu u Cirihu, Srbiju su predstavljale Snežana Jovanović, ambasadorka Srbije u Švajcarskoj, Veronika Tasić, izvršna direktorka Inicijative Digitalna Srbija i dr Vesna Crnojević Bengin sa Biosens instuta u Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI