Ukoliko se uskoro ne nađe rešenje u vezi sa štrajkom radnika “Fijata”, koji traje već tri nedelje, svi će biti na gubitku: čak 10.000 ljudi ostaće bez posla, a godišnji minus biće oko 30 miliona evra.

Krizi u jednoj od najuticajnijih kompanija u Srbiji ne nazire se kraj, što bi moglo da ima dalekosežne posledice, kako po radnike “Fijata”, tako i po celokupnu privredu. Naime, kako ističe predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ta kragujevačka firma učestvuje u izvozu zemlje sa osam odsto.

– Samo u regionu Šumadije i Pomoravlja “Fijat” u izvozu učestvuje sa više od 57 odsto. U samoj fabrici je 2.000 radnika, a sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre od 10.000. Ukoliko se nastavi štrajk, transportno-logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra – naglašava Čadež.

Kako kaže, dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kod stranih investitora.

– Znamo da trenutno jedna nemačka kompanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja – ističe Čadež i dodaje da bi najgori scenario bio bi odlazak “Fijata” iz Kragujevca.

Takvu mogućnost najavio je i ekonomski savetnik u Vladi Vladimir Krulj, navodeći da bi “Fijat” mogao da izmesti proizvodnju u Poljsku.

– Bilo bi dobro da se dijalog predstavnika radnika sa menadžmentom te kompanije što je moguće pre obnovi. Postavlja se pitanje ko zapravo dobija odustajanjem od pregovora. Zna se ko gubi odustajanjem od razgovara, a to su radnici, Grad Kragujevac, cela Srbija – naglašava Krulj.

Ukoliko “Fijat” napusti Srbiju, radnici ove firme u Kragujevcu mogli bi da prožive slično iskustvo koje su imali zaposleni u Železari u Smederevu nakon odlaska američke kompanije “Ju Es stil”. Predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić ističe da je to bio vrlo težak period za sve zaposlene.

– Bila je to alarmantna situacija pošto niko nije znao šta će biti sa železarom, a veoma je teško naći novog investitora. Na svu sreću, Vlada se zauzela za nas. Na sličan način se sada odnosi i prema “Fijatu” i zbog toga savetujem radnike u Kragujevcu da sednu za sto. Štrajk jeste po zakonu, ali ne može večno da traje – naglašava Prelić.

Kako saznajemo iz Vlade Srbije, radnicima je garantovano da će se insistirati na rešavanju svih njihovih zahteva.

– Biće urađena analiza proizvodnog procesa i svih radnih stanica kako bi se, ako je potrebno, olakšao proizvodni proces radnicima. U saradnji sa Gradom Kragujevcom rešiće se prevoz radnika u večernjim časovima i to je potvrdio i gradonačelnik. Takođe, insistiraće se na uvođenju bonusa efikasnosti od 2017. godine, koji bi se isplaćivao u februaru svake godine za prethodnu godinu, kao i na dodatnom povećanju plata. To je minimum što bi Vlada mogla da ispuni, ali ne može u ovom trenutku da garantuje koliki će biti procenat povećanja – kaže naš izvor iz Vlade.

Rok za početak pregovora – 72 sata

Kako kažu u Vladi, ako predstavnici radnika “Fijata” ne sednu za pregovarački sto u naredna 72 sata, menadžment te italijanske kompanije će krenuti da traži strategiju izlaska iz Srbije.

– Sindikati ovakvim ponašanjem bukvalno guraju “Fijat” ka izlazu iz Srbije. Trenutno radimo na 53 nova projekta u vrednosti oko 1,3 milijarde evra – kako će nas gledati i kako da ih ubedimo da treba dođu baš kod nas. Radnici “Fijata” nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice, njihove odluke direktno utiču na 15 ključnih kooperanata i ostale firme koje se bave uslužnim delatnostima koje zavise od poslovanja “Fijata” – naglašavaju u Vladi.

Pročitajte još:

Zašto ne može plata od 45.000 dinara? Štrajkački odbor “Fijata” i dalje ne prekida obustavu rada i insistira da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara. Međutim, u Vladi tvrde da to ne mogu da garantuju.

– To bi značilo uzimanje od svih ostalih radnika, to jest poreskih obveznika Srbije. Na osnovnu platu od 38.500 dinara, koju imaju danas, radnici “Fijata” dobijaju i bonus za Novu godinu, topli obrok i regres, iako imaju obezbeđenu ishranu u kantini, i sa još nekim dodacima to ukupno iznosi između 42.000 i 43.000 dinara osnovne plate. U poslednjih osam meseci “Fijat” je obezbedio dva povećanja plata – u novembru 2016. i martu 2017. Na ovu osnovnu platu “Fijat” obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za decu zaposlenih i plaća 20 odsto troškova obdaništa za decu – kažu u Vladi i dodaju da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavca garantuju radna mesta i uslove i to znači da nema promena dogovorenih uslova u periodu trajanja kolektivnih ugovora.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI