Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ugostio je u Starom dvoru Mariju Jovović, ćerku Blagoja Jovovića, koji je 1957. godine u predgrađu Buenos Ajresa izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Antu Pavelića.

Vesić je istakao da je na taj način želeo da zahvali njoj i njenoj porodici na onome što je učinio Jovović, dodajući da je to bio jedan od najhrabrijih i najznačajnih činova u istoriji srpskog naroda.

Marija je zahvalila Vesiću i naglasila da je za nju ovo veliki dan.

Zagorska ulica u Zemunu od 5. avgusta prošle godine nosi ime Blagoja Jovovića, u kojoj je otkrivena i spomen-ploča posvećena njemu.

“Bila je to prilika i obaveza grada Beograda da se oduži ovom velikom heroju”, naglasio je Vesić, koji je Mariji poklonio uličnu tablu sa imenom njenog oca.

Siguran sam da će ovu tablu čuvati ona i njena porodica, jer je ovo dokaz da ono što je Blagoje uradio ostaje zauvek zapamćeno, poručio je Vesić.

On je rekao i da su Srbi narod koji treba da se seća važnih događaja u svojoj istoriji, te svojih heroja, a da je Blagoje Jovović svojim činom postao jedan od najvećih heroja, koji, kaže, treba da bude primer mlađim generacijama.

Vesić je izrazio zahvalnost Mariji i njenoj porodici što su mu poslali pismo i Jovovićevu fotografiju i dodao da će se ona uskoro naći u Muzeju grada.

“Uvek ste dobrodošli u Srbiju, jer ovo je vaša zemlja i ovo je vaš grad”, poručio je Vesić Jovovićevoj porodici.

Reply
Share this

Blic online