Gradska manifesacija pod nazivom “Dan Dunava” po jedanaesti put u subotu je održana u Pančevu.

Kako prenosi 013info, slogan manifestacije je bio “Aktivni na rekama”, a više od 150 volontera i volonterki sa obale Tamiša i same reke su, u jednom prepodnevu, prikupili preko 80 džakova smeća, održali likovne radionice u prostoru ispod Udruženja ribolovaca “Marko Kulić”, bavili se sportom, kuvali i plesali.

– Veliki je značaj očuvanje reka, i izuzetno mi je drago što su ovi ljudi ovde shvatili taj značaj i potencijal naših reka, jer ukoliko želimo da imamo prirodna bogatstva u našem okruženju, a Tamiš i Dunav to svakako jesu moramo da ih čuvamo i da brinemo o njima – rekla je na otvaranju članica Gradskog veća Pančeva Katarina Banjai.

Smeće sa reke se prikupljalo od ušća Tamiša u Dunav do trećeg kilometra. Uglavnom se otpad skupljao meredovima, opšti je utisak da je smeća bilo manje nego prošle godine. Volonteri su preuzimal i otpad sa čamaca i sa plastičnih flaša skidali čepove. Ti čepovi biće predati organizatorima akcije “Čepom do osmeha”, a ostatak prikupljenog otpada na reciklažu JKP “Higijena”. U akciji čišćenja vodotoka Tamiša učestvovali su članovi USRiN “Tamiš” i “Heroj Marko Kulić”, kao i učenici OŠ “Miroslav Antić”.

– Čitava manifestacija se razvila kroz ovih jedanaest godina. Ovo su sada simbolični rezultati jedne ovakve akcije u odnosu na ono što smo mi imali prvih godina. Tada smo mi imali po 200 – 300 kesa, čamci nisu mogli da ponesu sve. Tu je bilo i nekog takmičarskog duha, ko će više da sakupi smeća. Moraćemo ponovo da se vratimo tome. Smeća sad nema u tolikoj meri, tako da to postaje umetnost ko će koliko da skupi, rekao nam je Milorad Timčenko iz gradskog Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj.

Paralelno sa akcijom prikupljanja otpada odvijale su se i likovne radionice.

Izložba radova nastalih na likovnim radionicama ovogodišnjeg Dana Dunava biće otvorena u utorak 20. juna, u 11 sati u holu Gradske uprave Pančeva.

Dan Dunava obeležava oko 80 miliona stanovnika iz 14 zemalja Dunavskog sliva.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI