Marina Lazić (31) sa bebom u stomaku istrčala je prvi put trku uz Avalski toranj, a pre oko mesec dana ovaj dvojac završio je i ultramaraton u Sahari.

Trka je počela u 10 sati, trčalo se jedan po jedan, a ostali takmičari u šali bodrili su super trudnicu uz prijateljsko dobacivanje da bi njeno vreme trebalo da se prepolovi pošto je trčalo dvoje.

– Možda mi je čak i teže bilo sada nego na ultramaratonu. Zagušljivo je, a nesmem ni da dižem puls – kroz osmeh kaže Marina, koja je u petom mesecu u drugom stanju ipak završila sa opreznim rezultatom nešto više od pet minuta.

Poslednja borba sa 575 stepenika protekla je uz kišu koja je uporno padala, prvo sitno, da se u jednom trenutku toranj koji se nije video od oblaka, ali su takmičari jedni drugima baš zato pružili još jaču podršku. Seniori koji su nastupili prvi odmah su po povratku džentlmenski davali savete damama da je klizavo u hodniku na početku i kakvi su im utisci o uskim spratovima.

U kategoriji seniora pobedio je Kristijan Stošić (35), koji je istrčao 3 minuta 28 sekundi i 56 stotinki, koji inače i drži rekord takmičenja od 3 minuta 21 sekund i 56 stotinki. Drugo vreme ove godine bilo je Ivana Mojsilovića (21) 3:35,56, a Miros Dukadinović (23) sa rezultatom 3:42,80 treći je najuspešniji takmičar koji se domogao cilja.

– Treniram preko 20 godina, u poslednje vreme trčim pretežno polumaraton i maraton. Ovo je nešto interesantno, nesvakidašnje, nemate priliku da probate svakog dana. Došao sam da malo upotpunim trening. Trka je bila odlična, dobra je organizacija, šteta samo što je vreme pokvarilo celokupni utisak – kaže Kristijan Stošić.

Kod seniorki Ivana Živković (27), već je navikla na pobede u trkama uz stepenice, a ovog puta to je uradila za 4 minuta 39 sekundi i 44 stotinki. Ona je za manje od tri sekunde bila brža od četrnaestogodišnje Jovane Knežević, a treće najbrže noge stigle su do 136 metara nadmorkse visine za 4 minuta 49 sekundi i 86 stotinki i to je bila Katarina Pohlod (29).

– Aktivno se atletikom bavim oko tri ipo godine, pobedila sam danas uz toranj i prethodne dve godine i na Trci uz Begrađanku, tako da sam nekako savladala trku uz stepenice. Inače mi je teža Avala i predstavlja mi veliki izazov, ali mi je ovde uvek atmosfera vesela i uvek je dobro zabavljanje sa ekipom u autobusu na putu dovde – kaže Ivana Živković.

Veteranka Smilja Pilipović sa svojim odličnim vremenom 4 minuta 48 sekunde i tri stotinke pokazala je da bi mogla da se nosi lagodno i u mlađoj kategoriji, a najbrži veteran bio je Miloš Savić.

Zorica Smiljanić koja uvek podigne raspoloženje takmičarima svojim neobičnim kreacijama koje sama šije, ovog puta i “razbila” je kišu i oblake kombinacijom jarkih boja.

Sledeće godine po mraku

Dogodine slede novine za trkače jer organizatori planiraju da Avalski toranj bude za njihovo nadmetanje bude otvoren u večernjim satima.

– Ubuduće će noću biti oragnaizovana trka, kako bi se izbeglo i sudaranje trkača sa posetiocima ali i da bi Toranj imao dešavanja i noću. Biće veselo, uz žurku – najvaljuju organizatori.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI