Nesrećna baka, Anka M. (84), nastradala je u ponedeljak rano ujutro u požaru koji je izbio u njenom porodičnom stanu u Rakovici, čiji uzrok i dalje nije poznat.

Samo garež, miris dima i razbacane stvari ostale su iza bake Anke koja je noćas izgubila život na najstrašniji način. Ona je u stanu živela sa bivšim suprugom Vlastimirom M. (64) od kojeg je razvedena, a koji sinoć nije bio kod kuće. Pošto se slabo kretala, nije mogla sama da napusti stan, pa je dozivala svog muža da je izbavi iz vatrene stihije, no nažalost, bezuspešno.

Buku je čuo Dušan Vidaković, mladić koji stanuje u stanu pored, ali nije odmah reagovao na to.

– Oko 2.30 ja sam igrao igrice na kompjuteru, međutim internet je iznenada prestao da radi, pa sam pokušavao da ga popravim. Spolja se čula glasna buka, no ipak pošto se to u njihovom stanu često dešavalo jer su se stalno svađali, nisam tome dao na značaju. Buka se nastavila i ja sam došao do špijunke da vidim šta se dešava. Iz ulaznih vrata njenog stana izbijao je gusti crni dim i vatra, a njeni krici bili su još glasniji. Odmah sam probudio ukućane, zvao sam vatrogasce, a svi smo počeli da punimo lavore vodom i da pokušavamo da gasimo požar, no, vatra je ipak bila snažnija. Dok smo pokušavali da otvorimo ulazna vrata njen glas je utihnuo, nije se više čuo. Ubrzo su stigli i vatrogasci, a njoj više nije bilo spasa – kaže za „Blic“ Dušan Vidaković.

Ona je prvi stanar zgrade u ulici Srpskih udarnih brigada kod broja 21, u koju se doselila iz Knina, kasnije je u njen život ušao Vlasta koji se uselio kod nje.

– Sećam se da sam kao mali išao kod njih, a i oni su dolazili kod nas, baš smo se slagali. Stan im tada nije bio zapušten. Međutim kako su godine prolazile sve sam je ređe viđao, a ona bi tek ponekad izašla iz stana i otišla do dvorišta. I to je sve – kaže on.

Kako tvrdi Dušan, Anka i Vlastimir su živeli poprilično neurednim životom. On je sakupljao sekundarne sirovine, a iz stana su se stalno osećali neprijatni mirisi. Često je bilo svađa, pa bi on spavao na podu u zgradi.

– Poslednjih sedam godina je sve krenulo nizbrdo. Često su se svađali, a pre samo mesec, dva nju su lekari vozili u bolnicu sa povredama od udaraca. Ranije su se oni mnogo voleli, on je bio šampion u biciklizmu, a baka Anka ga je svuda pratila i preživljavala sa njim sve gubitke, ali i slavila pobede – objašnjava Dušan.

Policija traga za Vlastimirom, a kako saznajemo, ovo nije prvi požar koji je izbio u njihovom stanu. Srećom, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, vatra se nije proširila na druge delove zgrade.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI