U Beogradu, kako je najavio gradski menadžer Goran Vesić, nijedan žitelj prestonice neće platiti naredne godine veći porez na imovinu, ali će pojedinci u Pančevu morati 2018. da izdvoje čak 42 odsto više!

Kolika će biti vrednost kvadratnog metra kad se računa osnovica za plaćanje poreza na imovinu, određuje se na osnovu najmanje tri overena ugovora o prometu nekretnina za određenu zonu. Ukoliko nije bilo prometa, računa se srednja vrednost dve najbliže zone.

Vlasnike stanova u svim zonama sledeće godine očekuje blago povećnje poreza. Tako će vlasnik stana od 56 kvadrata u prvoj zoni sledeće godine platiti porez 6.854 dinara u odnosu na 6.851, koliko je bio za 2017. godinu. U trećoj zoni povećanje je veće, pa će se za stan iste površine platiti 5.395 u odnosu na 5.083 dinara, koliko je to bilo ove godine.

Najveće povećanje poreza beleži se u četvrtoj zoni i to preko 40%.

– Imali smo situaciju da u toj zoni nismo imali tri ugovora o prometu, pa smo cenu koja je 40.091,72, izračunali na osnovu proseka treće i pete zone. Tako će poreski obveznici ovde imati rast oko 42% – rekla je Milica Marjanović iz Sekretarijata za poresku administraciju za RTV Pančevo.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI