Negde se plivanje za časni krst otkazuje, negde tek zakazuje. Danas je GO Čukarica saopštila da otkazuje bogojavljansko plivanje na Adi Ciganliji 19. januara, ali će plivanja ipak biti, samo dan ranije i na drugom mestu i u drugoj organizaciji.

“Plivanje za časni krst će se održati na Krstovdan, u utorak 18. januara, sa početkom u 11.30 časova ispred restorana Bela Vista (Donji grad Beogradske tvrđave)”, saopšteno je iz JP “Beogradska tvrđava”.

Organizator je Kraljevski red vitezova, a uz podršku Skupštine Grada, GO Stari Grad, JP „Beogradska tvrđava“, MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a, i pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević.

Kako je saopšteno, prijavljivanje zainteresovanih plivača je preko imejla [email protected], a uslovi za plivače su, kako se navodi, “da su postili Božićni post i da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski”. Članovi Kraljevskog reda vitezova su obnovili tradiciju plivanja za Bogojavljenski krst 1999. godine u Savskom jezeru. Posle 20 godina iskustva i pokroviteljstva događaja u glavnom gradu i Srbiji, kroz saradnju sa eparhijama i opštinama, ovaj red organizuje plivanje za časni krst u znak sećanja na krštenje Isusovo na reci Jordan, koje označava i početak njegove misije hrišćanske propovedi, prvo objavljivanje tajne Svete trojice – Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere, navodi se u saopštenju.

Reply
Share this

Blic online