Volonterski servis Gradske opštine Stari grad, u saradnji sa Crvenim krstom Stari grad, Domom zdravlja „Stari grad“ i Opštinskim udruženjem penzionera Stari grad, obeležio je danas Svetski dan zdravlja, programom koji je organizovan od 11 do 13 časova u Studentskom parku.

Na štandu Volonterskog servisa Gradske opštine Stari grad, medicinske sestre i lekari Doma zdravlja „Stari grad“ merili su pritisak građanima i davali preventivne zdravstvene savete. Takođe, sugrađani su mogli da se informišu i preuzmu brošure o očuvanju mentalnog zdravlja, zdravoj ishrani, važnosti fizičke aktivnosti, kao i brošure o korona virusu.

Najviše pitanja odnosilo se na proces imunizacije koja se veoma uspešno sprovodi na Starom gradu, uz neposrednu logističku podršku naše opštine Domu zdravlja, po uputstvima i preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

„Sa zadovoljstvom ističemo da je opština Stari grad lider po broju vakcinisanih građana. Zaključno sa jučerašnjim danom imunizovano je 26.700 sugrađana, pretežno odrasle populacije. Moram da naglasim da je do sada 125 volontera opštine Stari grad učestvovalo u procesu imunizacije. Oni su za našu lokalnu zajednicu izdvojili preko 3000 sati dobrovoljnog rada kako bi pomogli našim najstarijim sugrađanima i svima kojima je pomoć potrebna“, istakla je pomoćnica predsednika opštine zadužena za oblasti primarne zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine i socijalne zaštite Maria Markov.

„Pomoć opštine Stari grad, njenih volontera i Kontakt centra mnogo nam znače u tehničko operativnim i organizacionim stvarima tokom masovne imunizacije i upućivanja Starograđana na vakcinaciju. Želim ovom prilikom, na Svetski dan zdravlja, da se zahvalim našoj opštini na tome“, istakla je v.d. direktorka Doma zdravlja dr Vesna Knjeginjić.

Da su naši stariji sugrađani vitalni, raspoloženi za druženja ove vrste i da ih ništa ne može iznenaditi, pa ni „današnji sneg“, pokazali su penzioneri Opštinskog udruženja Stari grad.

Predvođeni dr prof. Vesnom Habić prikazali su prisutnima praktične vežbe razgibavanja i program svakodnevnih jutarnjih vežbi kojima započinju počinju dan.

„Nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost, ali zato fizička aktivnost može mnoge lekove. Vežbamo već sedam godina zajedno. Danas smo demonstrirali vežbe istezanja i zagrevanja. Ravnomernim „tapkanjem“ ruku i nogu budili smo naše vitalne meridijane. Moj zadatak je da ih osposobim da što duže mogu sami o sebi da brinu“, priča kroz osmeh dr Vesna Habić, koja volonterski vodi vežbe i naglašava da da je „kretanje život i da zato svi stariji sugrađani treba redovno da vežbaju“.

Svetski dan zdravlja širom sveta obeležava se svakog 7. aprila pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, a ove godine pod sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg sveta“. Osnovno ljudsko pravo je pravo na zdravlje, a ovogodišnji slogan ukazuje na potrebu da ljudska populacija u svakom trenutku ima dovoljno informacija o zdravlju i dostupnim uslugama, kako bi se vodila adekvatna briga o sopstvenom i zdravlju svih članova porodice.

Reply
Share this

Blic online