Zamenik gradonačelnika Goran Vesić dodelio je nagradu Muzeja grada Beograda posthumno našem velikom slikaru Vladimiru Veličkoviću, koju je danas u Skupštini grada u ime porodice primio Miško Ruvudić. Uručenju nagrade za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda, upriličenom u Starom dvoru povodom Dana Muzeja grada Beograda, prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Vesić je podsetio da je arhitekta Aleksandar Deroko bio poslednji stvaralac u kulturi koji je primio ovu nagradu 1973. godine. Njemu Grad Beograd podiže ove godine spomenik na Topličinom vencu, a kako je rekao, ima simbolike u tome da će ga raditi vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor danas uručene skulpture-nagrade.

– Muzej grada Beograda postoji 117 godina i nikada nije imao svoju kuću, već se nalazi na 14 lokacija. Sa ponosom mogu da najavim da će do kraja godine biti raspisan konkurs za konačnu rekonstrukciju stare zgrade Vojne akademije. Reč je o zgradi koja se nalazi na uglu Resavske i Nemanjine ulice i ima 17 hiljada kvadrata. Grad će sledeće godine početi rekonstrukciju te zgrade, što će koštati oko 20 miliona evra, i tako će na jednom mestu biti sačuvano sedam hiljada godina naše istorije. Trebalo bi da rekonstrukcija traje naredne tri godine – istakao je Vesić.

On je rekao da je posebno srećan što je konačno obnovljena nagrada Muzeja grada Beograda i dodao da, kao što je nagradu te 1973. godine zaslužio Aleksandar Deroko, tako je i danas zaslužuje Vladimir Veličković.

– Vladimir Veličković je verovatno najznačajniji predstavnik naše likovne scene u drugoj polovini 20. veka, ali i čitavog regiona. Sve i da nije naslikao nijednu sliku, sama činjenica da je iz Fonda Vladimira Veličkovića stipendirano mnogo naših studenata, koji su imali priliku da rade u Parizu i da ih vide u Evropi, dovoljna je da on zasluži ovu nagradu. Posle njega će ostati baš ti mladi ljudi kojima je svojim ugledom, autoritetom i finansijskom podrškom omogućio da se u svetu probiju i da se sazna više o srpskoj kulturi i umetnosti. Zato je ova nagrada najmanje što ovaj grad i ova država mogu da učine kako bi se sačuvalo sećanje na Vladimira Veličkovića – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da je simbolički veoma važno da Veličković prvi posthumno dobije ovu nagradu, kao i to da se ona ubuduće dodeljuje svake godine.

– Trebalo bi da ova nagrada u budućnosti postane najprestižnija gradska nagrada u oblasti kulture i siguran sam da bi Vladimir Veličković, koji je bio uključen u projekte Muzeja grada Beograda, bio zadovoljan njihovom realizacijom – istakao je Goran Vesić.

Reply
Share this

Blic online