Od Nove godine na ulicama prestonice, po rejonima, raspoređeno je još 170 policajaca pozornika. Šta je tačno njihova uloga, za šta treba da im se obratite, kako da ih prepoznate i koliko cela ideja liči konceptu iz šezdesetih godina prošlog veka u staroj Jugoslaviji?

Suština njihog posla treba da bude sprečavanje onog tipa kriminala koji pogađa običnog čoveka – nasilnika na ulici, droge u školskim dvorištima, zaprvo svega onoga što uznemirava svakodnevni život običnog građanina.

– Vraćanje policajaca pozorinika na ulice, policiju će učiniti vidljivijom, što će ojačati poverenje građana u policiju, a preventivni rad policije učiniti efikasnijim – kaže za “Beograd na Blic” načelnik Odeljenja za organizaciju i kontrolu rada, prevenciju i rad policije u zajednici u Uprave policije PU za grad Beograd, potpukovnik policije Sredoje Mirković.

Prema njegovim rečima, suština ovog modela rada je da policajac pozornik svakog dana bude na ulici, upoznaje se i razgovara s ljudima, savetuje.

– Reč je dakle o obliku prevencije policije, zasnovanom na ideji da građani i policija rade zajedno. Želimo bolju komunikaciju s građanima, da čujemo koje su im bezbednosne potrebe i uključimo ih u njihovo rešavanje – naglašava.

Kako dalje kaže, u komunikaciji sa građanima, pozornik saznaje koji su to bezbednosni problemi za koje građani misle da su važni. Kada se oni prepoznaju, dodaje, policajac u zajednici osmišljava niz preventivnih mera i radnji koje će dovesti do smanjenja pojava koju su građani ocenili kao loše.

– Koncept rada je usmeren ka tome da se građani osećaju sigurnije, da se požale ukoliko se recimo u njihovom kraju skuplja problematična grupa, ako ih je strah da šetaju nekim delom grada jer je nedovoljno osvetljen ili primete neka sumnjiva ponašanja, pojave. I da na probleme reagujemo u njihovoj početnoj fazi kako bi sprečili veće posledice. Jedino, uz pomoć građana možemo brzo da identifikujemo probleme i da ih zajedno sa drugim partnerima iz lokala efikasno i rešimo – naglasio je načelnik Mirković.

On dodaje i da policija u zajednici predstavlja segment policije u koji treba da se uključe i drugi državni organi, predstavnici nevladinog sektora, relevantne institucije.

Sve ovo pomalo liči i na koncept koji je postojao nekada davno, šezdesetih godina prošlog veka, u nekadašnjoj Jugosalviji.

Mirković na to kaže da razlike postoje i da se ogledaju u većoj obučenosti i spremnosti policajaca u zajednici koji obilaze rejone, odnosno delove malih područja grada, kako bi ostvarili neposrednu komunikaciju sa građanima.

Na pitanje da li pozornici imaju drugačije uniforme od ostalih svojih kolega i kako da ih prepoznamo, načelnik kaže da se oni ne razlikuju od “običnih” policajaca po uniformi.

MIrković naglašava i da je važno da građani znaju da ne bi trebalo da zovu pozornike ukoliko su im neposredno ugroženi život ili telo. Za to postoji dobro poznati broj telefona – 192, istako je načelnik Mirković.

Policijske poslove „policajca u zajednici” u Srbiji je, do kraja prošle godine, obavljalo 390 policijskih službenika, a od 1. januara poslove policajca pozornika obavljaće još 400, koji će biti raspoređeni u svim većim gradovima u Srbiji.

U Policijskoj upravi za grad Beograd poslove policajca u zajednici – pozornika do sada je obavljalo 58 policijskih službenika, a od 1. januara im se pridružilo još 170 mladih kolega koji su završili osnovnu policijsku obuku u Centru za obuku u Sremskoj Kamenici.

– I u narednom periodu težićemo da se ovaj broj konstantno povećava, slušajući potrebe Beograđana – istakao je potpukovnik policije Mirković.

Reply
Share this

Blic online