Da li je kružni tok bolje rešenje na nekima od 133 gradske raskrsnice trebalo bi da pokaže studija koju je naručio Sekretarijat za saobraćaj.

Oni su raspisali tender za izradu Studije opravdanosti izgradnje kružnih tokova na postojećim raskrsnicama sa predlogom lokacija i idejnih rešenja.

Kao kriterijumi za procenu navode se: povećanje protočnosti, povećanje nivoa bezbednosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

– Površinske raskrsnice predstavljaju sa aspekta protočnosti saobraćaja najkritičniji deo ulične mreže. Kod postojećih raskrsnica na kojima je saobraćaj regulisan semaforom, često postoji dilema da li bi se izgradnjom kružnog toka podigao nivo bezbednosti saobraćaja, povećao kvalitet protoka saobraćaja i smanjili negativni uticaji na životnu sredinu – navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Takođe, navodi se da je rešavanje raskrnica izgradnjom kružnih tokova potpuno drugačije od semaforizacije, pa se ova dva načina ne mogu porediti. Svrha studuje je da se sprovede detaljno istraživanje.

Studija se odnosi i na neke velike raskrsnice, poput Terazija i Prizrenske ili Terazija i Trga Nikole Pašića, potom Vase Čarapića i Francuske, raskrsnice kod Vukovog spomenika, Pravnog fakulteta i Beograđanke (Kralja Milana i Kneza Miloša). Neke od toh raskrsnica deo su i buduće pešačke zone.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. avgust, a za izradu studije 100 dana od potpisivanja ugovora.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI