Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice krize dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

– U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, dakle građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca, to jedna je od prvih odluka Kriznog štaba.+ – rekao je Gojković na konferenciji za medije nakon sednice.

Takođe, Gojković je rekao da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana, budući da “omikron” soj pokazuje da daje blaže simptome od prethodnih.

Pored toga, Gojković je najavio da će cena testiranja biti smanjena.

On je istakao da je razgovarano o početku škole na nivou centralne Srbije.

– Kao što znate škole u Vojvodini su krenule sa radom i od ponedeljka osnovci do 5. razreda će u školeske klupe, a stariji osnovci i srednjoškolci će na kombinovanu nastavu – istakao je pokrajinski sekretar. Što se tiče nastave u centralnoj Srbiji u utorak će se nastaviti konsultacije, ali smo najbliži rešenju iz Vojvodine – od prvog do 8. razreda neposredno, ostali kombinovana nastava.

– Ono što je dobro je što zdravstveni sistem ne pati, što je posledica omikron soja koji je kako kaže dr Tanja Jovanović dominantan u Srbiji – kazao je Gojković.

Podsetimo, škole u Vojvodinu su krenule sa radom, a od ponedeljka osnovne škole idu na neposrednu nastavu, a srednjoškolci na kombinovanu.

Podsećamo, sastanak je zakazan nakon rekordno visokih brojki zaražnih kovidom, a samim tim i mnoge teme bile su danas na stolu pred Kriznim štabom.

Na sednici se raspravljalo o novim merama, vakcinaciji i kovid propusnicama. Ipak, pouzdano se ne nije znalo da će do nekih izmena i doći, mada epidemiloška situacija diktira tako.

Kako su pisali mediji, medicinski deo Kriznog štaba je opet tražio da kovid propusnice budu obavezne 24 sata u ugostiteljskim objektima, da se skrati radno vreme i smanji broj dozvoljenih ljudi u zatvorenom prostoru.

Jedina izvesna mera pre same sednice bila je vezana za škole, onosno početak drugog polugodišta.

Reply
Share this

Blic online