Pošto veliki broj roditelja radi tokom predstojećeg Dana državnosti, a vrtići su mahom zatvoreni (izuzetak nekoliko privatnih), mame i tate širom Beograda su prinuđeni da svoje mališane ostave nekom na čuvanje. Ukoliko baka i deka nisu dostupni, ostaju dadilje i igraonice kao alternativa, no koliko su te usluge tokom praznika skuplje i da li su roditelji zakasnili sa rezervisanjem igraonica?

Sretenje, koje se prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji obeležava u četvrtak i petak, 15. i 16. februara, omogućiće roditeljima koji rade u državnim firmama da ove nedelje provedu dva dana više sa svojim mališanima. Međutim, oni koji moraju da rade, verovatno su u i dalje u neizvesnosti kome da ostave decu.

U državnim vrtićima trenutno se nalazi više od 60.000 mališana, sa onima iz privatnih predškolskih ustanova broj je blizu 70.000. Kako će u četvrtak i petak praznovati uglavnom zaposleni u državnim službama i preduzećima, jasno je da barem od 30 do 40 hiljada majki i očeva ima veliki problem.

Roditelje će onda morati da menjaju dadilje, ali ovoga puta po prazničnoj tarifi, jer su cene tokom praznika uvek znatno veće.

Iz Beogradskog servisa za čuvanje dece kažu da je cena za stalne korisnike tokom državnih praznika veća 26 odsto.

– Za naše stalne goste, cena je okvirno oko 377 dinara na sat, dok za one koji to čine povremeno po satu iznosi između 435 i 500 dinara. Ipak naše liste čekanja su pune, imamo puno poziva, te savetujem roditeljima da požure – kažu iz Bebi-servisa.

Roditelji koji nisu u mogućnosti da priušte dadilju iz nekog bebi-servisa, mogu potražiti usluge u igraonicama, kod kojih su cene uglavnom iste kao i regularnim danima.

– Primili smo svega nekoliko poziva od stalnih mušterija koji su nam naglasili da će dete dovesti u igraonicu pošto rade tokom praznika. Inače nije primetan neki porast interesovanja, mada se to možda već danas promeni, a cene naših usluga su ostale iste – rekli su nam iz jedne igraonice na Paliluli.

ISTI PROBLEM SA OSNOVCIMA

Nešto manji problem roditeljima će zadavati i školarci pošto će i oni posle drugog dela zimskog raspusta ponovo sutra i prekosutra imati dva slobodna dana. A nesigurno je ostaviti decu samu u kući, posebno ako se radi o onima od sedam do 11-12 godina.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI