Iranski državljani Naseri Mahvaš i njen sin Barbud (10) već dva dana “zarobljeni” su na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, čekajući na deportaciju zbog lažnih avionskih karti.

– Došli su turistički u Beograd, kao i ja, ali nisu prošli pasošku kontrolu zbog veće sume novca koju su nosili sa sobom. Moja sestričina ponela je oko 7.000 dolara i verovatno je kontrolorima to bilo sumnjivo. Kako mi je sestričina rekla, drže ih bez vode i hrane, nemaju ni gde da spavaju – kaže Džamila Dehdari, rođaka iranskih putnika, koja je u Beograd bez problema sletela pre četiri dana.

Ipak, kako saznajemo, putnici uopšte nisu imali tako visoku novčanu svotu u prtljagu.

– Naseri Mahvash i njen maloletni sin doputovali su 12. februara ove godine, avionom turske avio-kompanije. Nakon izvršene granične kontrole njima je odbijen ulazak na teritoriju Republike Srbije u skladu sa članom 11. Zakona o strancima, jer su imali lažne povratne karte, pa su postojale opravdane sumnje da boravak neće koristiti u nameravanu svrhu – poručuju u MUP-u.

Osim toga, kako se navodi u njihovom saopštenju, priča da su zarobljeni u nehumanim uslovima takođe nije tačna.

– Smešteni su na aerodromu, u prostoriji namenjenoj za boravak majki sa decom, u kojoj imaju sve neophodne uslove za boravak do povratka na početnu destinaciju, uključujući i hranu i vodu i slobodno se kreću u tranzitnoj zoni – navode iz Ministarstva.

Ishranu im, kako ističu, obezbeđuje operater – Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd, a sutra će biti vraćeni na destinaciju sa koje su doputovali.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI