Puste ulice. Mostovi. Nigde žive duše. Tu i tamo neki pas lutalica pretrči preko ulice. Ovako Beograd izgleda svakog dana nakon što u 17.00 počne policijski čas.

Reporteri “Blica”, zajedno sa pripadnicima Helikopterske jedinice MUP patrolirali su nebom iznad Beograda kako bi se uverili da li i u kom broju građani poštuju mere zabrane izlaska iz kuća u vreme policijskog časa.

Tačno u 17 sati, ekipa „Blica” i tri člana posade – dva pilota i mehaničar, u helikopteru H145M vinuli su se na 250 metara iznad Beograda i krenuli u patrolu. Menjajući visinu od 100 do 250 metara, obilazili smo svaki deo grada – od Surčina do Borče.

– U suštini, uloga helikopterske jedinice je da upotrebom vazduhoplova u svrhu nadgledanja i snimanja iz vazduha obuhvati veći prostor u veoma kratkom vremenskom periodu, čime se dobija jasnija slika i uvid u poštovanje mera Vlade Srbije, zabrane kretanja. Time se smanjuje pritisak na pojedinačno angažovane pripadnike MUP-a, a efikasnije se sprovodi kontrola – navodi on.

A šta se dešava ukoliko se ugleda neko kako uprkos zabranama pešači ulicom, vozi bicikl, trči..?

– Operacija se zasniva na tome da se, ukoliko se primeti bilo kakvo kršenje, obavesti Operativni centar Ministarstva koji će usmerenim angažovanjem policijskih patrola izvršiti proveru lica ili vozila – objašnjava on.

Kako je sve izgledalo na terenu pogledajte u našoj foto galeriji.

Reply
Share this

Blic online