Rekosntrukcija stepeništa koje više od 100 godina krasi Kalemegdansku tvrđavu i ulaz na nju iz Pariske ulice, biće sprovedena tokom leta. Za radove, grad dobio donaciju od Turaka.

Malo stepenište na Kalemegdanu, podignuto je 1903. godine po projektu Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. Ono je jedno od prvih dela vrtno-arhitektonskih elemenata urađenih u Srbiji i kao takvo, predstavlja jedan od simbola beogradske tvrđave čime je svrstava u društvo mnogih svetskih parkova iz tog vremena. Nalazi se na ulazu u Kalemegdan, preko puta Francuske ambasade, a od 1979. godine, stepenice su proglašene kulturnim dobrom od javnog značaja.

Kako je danas izjavio gradski menadžer Goran Vesić, zahvaljujući donaciji turske Agencije za saradnju i koordinaciju “Tika” u visini od čak 139 hiljada evra, grad će uskoro moći će da počne sa obnovom malog stepeništa na Kalemegdanu. S obzirom na to da je novac stigao, ostaje još da se dobije građevinska dozvola i da se počne sa radovima koji bi, po planu, trebalo da traju četiri meseca.

Pored rekonstrukcije stepeništa, gradski menadžer je najavio da se kreće sa rekonstrukcijom teatra “Bojan Stupica” koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, dok se 2018. očekuju, po njegovim rečima, završni projekti za Muzej grada Beograda, koji će biti prebačen u preuređenu zgradu nove Vojne akademije u Resavskoj ulici.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI